Preț – 399 euro Primele 5 rânduri în autocar – 419 euro |
---|
0-1 ani (inclusiv) – NU SE ACCEPTA |
2-6 ani (inclusiv) – NU SE ACCEPTA |
7-11 ani (inclusiv) – NU SE ACCEPTA |
Singura republica monastica autonoma, Sfantul Munte Athos are capitala la Careia. Aici se gasesc 20 de manastiri mari, imparatesti, cu drepturi egale, care conduc republica. In acest loc bate inima crestinismului ortodox si a vietii ascetice, de peste un mileniu. Asezamintele crestine din Muntele Athos au servit ca adevarati paznici pentru arta si credinta crestin-ortodoxa. In aceste locuri, conform traditiei, nici o femeie nu are voie sa ajunga. Traditia Sfantului Munte a fost respectata pana si de invadatorii turci, care au stapanit Grecia vreme de 500 de ani, dupa caderea Imperiului Bizantin.
Muntele Athos este un loc sacru pe pământ, plin de mistere și legende. Acesta este unul dintre cele mai venerate locuri din lumea creștină. De-a lungul coastei peninsulei, pe stânci abrupte, sunt împrăștiate mănăstiri antice, asemănătoare castelelor medievale. Ei uimesc prin frumusețea și măreția fiecărui pelerin.
Mănăstirile Athos sunt comori uimitoare ale picturii icoanelor bizantine. De secole, călugării au protejat picturile murale și frescele rare, păstrând icoane unice și relicve sfinte asupra cărora timpul nu are putere. Ei nu numai că au mântuit, dar au și sporit bogăția spirituală a Ortodoxiei.
Pe teritoriul Sfântului Munte se mai află schituri, multe chilii, kaliv și colibe de schit.
Programul pelerinajului poate suferi unele modificări în funcţie de confirmările de cazare din Sfântul Munte și condițiile climaterice (care pot amâna intrarea sau ieșirea din Sf. Munte). Este posibil ca în programul de închinare la mai multe mănăstiri, când se închiriază transportul local în regim de taxi, să fie vreun loc unde din obiective pricini (ex. odihna monahilor) să nu ne putem închina în biserică.
Legenda și misterele învăluie istoria Muntelui Athos. Situată în Grecia, pe „degetul de răsărit” al Peninsulei Calcidica din Marea Egee, peninsula atonită se întinde de la nord-vest la sud-est pe o lungime de circa 30 km și o lățime între 6-12 km, având o suprafață de aproximativ 340 km2. Întreaga peninsulă este străbătută, de-a lungul, de o culme muntoasă, al cărei vârf principal se ridică la 2033 m deasupra mării. Pelasgii și elenii sunt cei mai vechi locuitori ai zonei egeene, iar primele știri despre Athos le întâlnim în poemele lui Homer (în Iliada – Cântul XIV, 224).
Muntele Athos și Imperiul Bizantin
Începuturile vieții monastice în Athos ar putea data din vremea împăratului Constantin cel Mare. Primii anahoreti s-au grupat în jurul unor înțelepți, formând cele dintâi comunități monastice în secolele V-VI. Este discutabil dacă împăratul Constantin Pogonatul ar fi luat, în anul 670, hotărârea ca Athosul sa aparțină monahilor, dar sigur că, în 885, împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul a declarat independenta Athosului și l-a trecut sub stăpânirea călugărilor aflați acolo.
Datorită luptelor iconoclaste din secolele VIII-IX, multi monahi s-au refugiat din Imperiul Bizantin, la Athos. Printre ei s-au aflat Petru Athonitul și Pavel Xiropotamitul. Secolul X este decisiv pentru organizarea Athosului ca o republica monahală sub suzeranitatea Imperiului Bizantin.
Doi oameni ași pun amprentele pe destinul acestui teritoriu: Avramie din Trapezunt – localitatea natala a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, și Nicefor Focas. Camarazi de arme și buni prieteni, au lucrat împreuna pentru Biserică. Avramie a renunțat la armată, s-a călugărit și s-a retras în Athos, devenind organizatorul monahismului athonit și fiind cunoscut sub numele Athanasie Athonitul.
Știați că?
Ziua I
Ziua 2
Ziua 3
Ziua 4
Ziua 5
Ouranoupoli. Croazieră în jurul Muntelui Athos – se vor vedea din vapor peisajele frumoase ale Sfântului Munte și mai multe mănăstiri. Într-una din arsanale mănăstirilor de pe coastă, un părinte aghiorit va urca pe vapor cu odoare ale mănăstirii spre închinare. Prețul biletului pentru vapor – 25 eur.